Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gymnocalycium

Gymnocalycium

Gymnocalycium je rod jihoamerických kaktusů. Dle různých taxonomů je počet druhů 80 až 150, stále jsou nalézány nové taxony. Patří mezi oblíbené kaktusy. Ve sbírkách jsou hojně zastoupeny, pro bezproblémové a nenáročné pěstování. Gymnocalicium kvete růžovými, žlutými, červenými a bílými květy.  Gymnocalycium nesnáší průvan a má rádo slunné stanoviště jako většina kaktusů.Mají kulovité tělo o průměru obvykle 4 až 15 centimetrů, vzácně až půl metru. Stonek je rozdělen do žeber, která mohou být plochá, rozdělená do hrbolů, nebo i vysoká ostrá,bývá často zbarvený,namodralý, nahnědlý, nebo matný povrch.Otrnění může být velmi řídké až hrozivé a rostlinu zcela zahalující. Rostliny rostou soliterně, nebo mírně odnožují.Květy vyrůstají z areol na temeni rostliny. Poupata, květy a plody jsou holé, bez chlupů a štětin, nesou pouze šupiny. Odtud název rodu Gymno = nahý, calix = kalich. Barva květů je bílá, růžová, purpurová, mnohdy s odlišně zbarveným jícnem nebo středním proužkem na okvětních lístcích. Několik málo druhů kvete žlutě. Květní trubka je většinou dlouhá. Rostliny jsou většinou cizosprašné. Kořeny mohou být svazčité, ale i řepovité.

PlantFiles Pictures: Gymnocalycium Species (Gymnocalycium andreae ... 

Gymnocalycium andreae - Stonek kulovitý, poněkud stlačený, až 4,5 cm široký, u báze odnožující, temeno vpadlé, téměř holé , matně lesklý modrozelený až černozelený. Žeber 8, plochých, zaoblených, oddělených ostrými zářezy. Květy, 4,5 cm široké a 3 cm dlouhé, sírově žluté.

 

Gymnocalycium baldianum – myBageecha

 

 

Gymnocalycium baldianum - Tělo zploštěle kulovité, tmavě popelavě šedozelené, solitérní, 4-7 cm široké a 2,5 cm vysoké s mírně vnořeným temenem bez vlny; 9-11 oblých žeber, s poměrně hlubokými příčnými zářezy zcela rozdělených do 4-6 hrbolců, které nejsou symetrické a dole jsou více méně bradavkovité.Květy, purpurově červené vyrůstající téměř z okraje temene, 3,5-4 cm dlouhé.

 

Gymnocalycium bruchii  Kaktus Gymnocalycium bruchii Balení obsahuje 20 semen | Neo seeds  Gymnocalycium horstii (Sider Cactus) | ต้นไม้ Gymnocalycium horstii

 Gymnocalycium damsii 

gymnocalycium damsii - Tělo je jednoduché, zploštěle kulovité, nahoře oblé, temeno mírně propadlé, málo hrbolcovité; žeber 10, později i více, rovných, ostrými rýhami vzájemně oddělených a zřetelnými příčnými zářezy rozdělených na hrbolce, které jsou dole bradovitě protaženy, mladší jsou světle zelené, ve stáří tmavší.Květy četné, vyrůstají ze svazku trnů, 6-6,5 cm dlouhé a 5 cm široké.Barva květů typických G.damsii bývá vždy bílá, u bolívijských variet bývají květy barevnější, od světle růžových přes červenavě fialové až po tmavě fialové.

 

gymnocalycium glaucum Gymnocalycium glaucum | Cacti and succulents, Cactus and ... Gymnocalycium horstii (Sider Cactus) | ต้นไม้  gymnocalycium horstii

Gymnocalycium mihanovichii friedrichii | Cactussen, Cactussen en ...

 

gymnocalycium mihanovichii v. friedrichii - stonek jednotlivý, ploše kulovitý, až 9 cm široký a 6 cm vysoký, až hnědočerveně zabarvený, matný, zrnitý; žeber 8-9, ostrých, přímých, asi 1 cm vysokých, příčně světle pruhovaných, spodní hrana světlých příčných pruhů tmavě hnědočerveně zabarvena, ve stáří se příčné pruhování stává nezřetelným.Květy vyrůstají ze středu temene, květní lůžko asi 30 mm dlouhé, světle zelené, pokryté světlejšími, růžově lemovanými šupinami, květ růžový, 40-45 mm široký, plně se otevírající.

 

Gymnocalycium leeanum Gymnocalycium leeanum - Il fiore tra le spine Gymnocalycium ochoterenae (vatteri v. altautinense LB 1351). Gymnocalycium ochoterenae

Gymnocalycium monvillei - Wikipedia, la enciclopedia libre  gymnocalycium monvillei - Tělo zploštěle kulovité, na boku odnožující, leskle zelené, široké 20 cm i více, bez vlny na temeni, žeber 17, svislých, zcela rozdělených na hrboly, které jsou velmi těsně u sebe, zejména na temeni, hrboly na bázi šestihranné, vzájemně k sobě přitisklé, různě tvarované, bílé tečkované, velmi široké a nahoře zploštělé.Květy jednotlivé z temene, přímé, 5-7 cm vysoké, nálevkovité; květní trubka světle zelená s několika vejčitými,zašpičatělými, na okraji bělavě prosvítajícími šupinami, na špici červenými zvolna se prodlužují a přecházejí v kopinaté, tupé, uvnitř bílé, na špici poněkud červenavé okvětní lístky; vnitřní okvětní lístky čistě bílé, s nasazenou červenou špičkou a s růžovými podlouhlými pruhy.

Kaktus Gymnocalycium quehlianum Carlos Paz Balení obsahuje 20 ...

Gymnocalycium quehlianum - Stonek ploše kulovitý, 7 cm široký a 3,5 cm vysoký, červenošedý, temeno vpadlé, téměř holé, s několi­ka přilehlými trny; žeber 11, rovných, rozložených v bradavky.  Květy vyrůstají v blízkosti temene, dlouhé 6-7 cm, bílé s vnějším šedým pruhem.

                 Gymnocalycium schroederianum - Wikipedia Gymnocalycium schroederianum

Název GYMNOCALYCIUM STELLATUM Speg. var. STELLATUM ... 

Gymnocalycium stellatum - Stonek kuželovitý, neodnožující, 7,5-12,5 cm široký a 2,5-3 cm vysoký; epidermis matná, tmavě hnědozelená. Žeber 7-11, rovných, hvězdicovitě rozprostřených, oddělených ostrými rýhami; na žebrech schodovitě uspořádané, zcela oddělené 5-7 mm vysoké a ostře ohraničené tupé hrbolce. Květy, 6-6,5 cm dlouhé ,bílé nebo bělorůžové.

Gymnocalycium asterium var. minimumGymnocalycium stellatum var. minimum se od nominantní variety liší drobnějším vzrůstem, rohovitě průsvitnými až černými, k tělu přiléhajícími trny. I ve stáří není tělo širší než 50 mm.

 

gymnocalycium tillianum GYMNOCALYCIUM TILLIANUM Rausch

Tělo neodnožující, široce kulovité, mělce kořenící, až 10 cm vysoké, až 15 cm v průměru, modro šedozelené; žeber až 15, rovných, svislých, 1,5-2 cm širokých, rozdělených příčnými rýhami.Květ 3 cm dlouhý, 2,5 cm v průměru,trubka květní zelená s růžovými šupinami; Okvětní lístky okrouhlé, tmavočervené, jícen a tyčinky karmínově červené.

 

 

KLUB KAKTUSÁŘŮ OLOMOUC KLUB KAKTUSÁŘŮ OLOMOUC