Jdi na obsah Jdi na menu
 


Astrophytum

img_20180609_095721.jpg      

                                   3d-fonts

Astrofytum je rod severoamerických kulovitých až krátce sloupovitých kaktusů. Stonek je rozdělen do výrazných žeber. Epidermis bývá různě hustě pokryta bílými vločkami. Jsou to chomáče chlupů, vyrůstajících z drobných jamek v pokožce. Slouží k ochraně před sluncem a zachytávání vlhkosti. Astrofyta mohou a nemusí mít trny. Poupata, květní trubka a plody jsou pokryty chlupy. Květy jsou trychtýřovité, nahoře široce rozevřené, 3 až 10 cm široké. Jsou čistě žluté nebo žluté s červeným jícnem.. Astrofyta jsou svým výrazným geometrickým tvarem a často bělostným vzhledem nezaměnitelné a velmi populární dlouhověké rostliny.Naleziště jsou ve východním a severovýchodním Mexiku a v Texasu. Zde rostou v roklích a údolích.

Astrophytum asterias - Nejmenší beztrné astrofytum. Ploše kulovité tělo,20-30 mm vysoký, až 150 mm široký, s propadlým vzrůstným vrcholem pokožka tmavozelená, s nepravidelně rozmístěnými vločkami bílé vaty; žeber zpravidla 8. Květ až 50 mm dlouhý a stejně široký , žlutý, na bázi červený. Nemá tvarové odchylky. Pro svůj tvar je často rodičem hybridů a kultivarů. Je nejchoulostivějším druhem rodu. Vyžaduje minerální substrát, nejvhodnější je pěstování v různých drtích. Vyžaduje nepravidelnou, občasnou zálivku. V našich podmínkách lze doporučit maximum slunečního záření

File:Astrophytum asterias flower.jpg - Wikimedia Commons   Astrophytum asterias 'Super Kabuto' | World of Succulents

 

Astrophytum asterias superkabuto - Kultivary Astrophytum asterias s výrazným a velkým vločkováním. Původ této výjimečné bílé formy A. asterias není zcela jasný. Podle jedné teorie byla objevena na nalezišti v Mexiku jediná hustě bíle vločkovaná rostlina A. asterias, ta byla draze prodána do Japonska a dala pak základ dalším generacím. Podle druhé verze vznikly bílé KABUTO-formy šlechtěním a opakovaným výběrem více vločkovaných rostlin. V našich sbírkách pěstovaná A. SUPER KABUTO se také liší hustotou vločkování, v další generaci je obvykle jen 20-40% rostlin bílých, ostatní mají normální vločkování původního A. asterias.

Astrophytum capricorne (Goat's Horn Cactus)

 

Astrophytum capricorne - Stonek kulovitý, později krátce válcovitý, až 0,6 m vysoký, 150 mm široký, žeber 8 i více; přímá nebo spirálovitá, až 20 mm vysoká, pokožka matná,tmavo zelený, vločkovaná, mladé vločky na temeni někdy s rezavě hnědým nádechem, který později mizí; hrana žeber mírně přehnutá nebo tupá, nevločkovaná.Květy vyrůstají z nejmladších areol, 50-70 mm široké, asi 50 mm dlouhé, leskle žluté, v jícnu červené. Kvete po celé vegetační období a ochotně kvetou též mladé rostlinky.

Astrophytum capricorne var. crassispinum ; Astrophytum capricorne var. niveum ; Astrophytum capricorne var. senile ; Astrophytum capricorne var. minor  jsou variety lyšící se převážně jen otrněním a vločkováním.

 

 

 

Astrophytum myriostigma - Známé také jako biskupská čepice. Středně velké beztrné rostliny.Stonek jednotlivý,Echinocactus myriostigmakulovitý, později válcovitý až 150 mm široký a až 0,5 m dlouhý; žeber 5-6, přímých s ostrými hranami, pokožka tmavozelená, matná, pokrytá četnými vatovitými bílými vločkami. Trny chybějí, květy 35-55 mm široké, světle žluté až žluté barvy.Má stejně jako A.Capricorne několik variet :astrophytum myriostigma columnare a astrophytum myriostigma tulense, čtyřžeberné je astrophytum myriostigma quadricostatum, vícežeberné pěkně zaoblené je astrophytum myriostigma strongylogonum, bez vloček je astrophytum myriostigma nudum.

Amazon.com: 20 Seeds Astrophytum ornatum seeds succulents Cactus ... -

Astrophytum ornatum - Stonek protáhlý, válcovitý až sloupovitý, jednotlivý a neodnožující, asi 30 cm široký a 1,5 m vysoký, pokožka jasně zelená, částečně pokryta bílými vatovitými vločkami; žeber 8, přímých nebo spirálovitých, na hranách ostrých; areoly s bílou plstí. Okrajových trnů 5-11, pevných, žlutavých až hnědavých.Květ 7-9 cm široký i dlouhý, žlutý. A. ornatum květe v 7-8 letech, při velikosti asi 10 cm. Kvete několikrát během pozdního jara a léta.Rostliny varírují v barvě otrnění a vločkování napříč populacemi, variety proto dnes nejsou uznávány.

Hybridy

Nejčastěji pěstované hybridy,které jsou v kultuře odolnější než přírodní druhy:Pozdrav z Brna

A. myriostigma × ornatum

A. capricorne × asterias

A. senile × asterias

A. coahuilense × asterias